Skip to main content

Historie

Katter spilte en stor og viktig rolle i hverdagen i oldtidens Egypt, for rundt 4000 år siden. De var dyktige jegere og beskyttet mat fra skadedyr, og ble etterhvert kjent med mennesker og domestisert. Kattene ble for rundt 3500 år siden tilbedt som guder i Egypt, og ble balsamert og mumifisert på samme måte som faraoene og andre viktige mennesker på den tiden. Det er funnet mange hundre mumifiserte katter i Egypt, og de som fortsatt har pels viser de samme spottene vi ser på våre Egyptisk Mau i dag.

Senere når korn skulle fraktes på skip rundt i verden ble de egyptiske kattene med på skipene for å forsvare kornet fra mus og rotter. Dermed kom det en del egyptiske katter til Europa, og spesielt mange til Italia. Det ble etterhvert ganske vanlig å se etterkommerne etter faraoens katter gående i Italias gater.

Da 2. verdenskrig oppsto ble disse spottede kattene nærmest utryddet. Det var takket være den russiske prinsessen, Nathalie Troubetskoy, at rasen finnes i dag. Da hun var i eksil i Italia fikk hun tre katter i gave. Da hun lærte den fascinerende historien bak disse kattene, i tillegg til å bli betatt av det spesielle utseendet deres, bestemte hun seg for å avle på disse tre kattene og gi rasen en fremtid. I 1956 flyttet prinsesse Nathalie Troubetskoy til USA og tok med seg tre Mau-avkom. Der startet hun oppdrettet Fatima og la grunnlaget for det vi i dag ser på som en Egyptisk Mau. Disse linjene blir kalt de Tradisjonelle linjene og stammer fra Egypt.

Senere ble det importert bronze katter fra India som hjalp noe voldsomt på å forsterke genpoolen, og hjalp til med å fjerne sykdommer som hadde begynt å true rasen på grunn av liten genetisk variasjon. Disse linjene kalles de indiske linjene. Senere har det blitt importert flere katter fra Egypt for å forsterke rasen enda mer.

Mauen kom først til England sent i 1998, og den kom ikke til Norge før sent i 2008. CH New Kingdom Hippolyta er den første Egyptiske Mau registrert i Norge, og hun er også min første avlskatt.

Utseende

Det første man legger merke til er de uttrykksfulle øynene. De skal være store, mandelformede og stikkelbærgrønne. De har et slags bekymret uttrykk over seg, og dette er noe av det som skiller rasen fra andre katter. Ørene er mellomstore til store. Kroppen er slank og smidig, men veldig rask og sterk. Det sies at Mauen er den raskeste av rasene både i reaksjon og i fart og de har en utrolig balanse. Bakbeina er lange, noe som gir et inntrykk av at de står på tå når de står oppreist. Dette er den eneste katterasen som er spottet fra naturens side. Prikkene kan være store, små ovale og uregelmessige, eller alt på en gang. Av alle de spottede rasene, er Mauen den mest elegante. De kommer i flere farger. Silver, smoke og bronze er de fargene som er mest vanlige og de man kan bruke i utstillinger. Det kan også dukke opp sorte og blå katter, men dette er veldig sjeldent, og kan ikke brukes som showkatt.

Personlighet

De fleste faller for Mauen på grunn av deres utrolig fengende utseende, men de som får bli kjent med den forelsker seg i personligheten og temperamentet. I det gamle Egypt tok egypterne med seg Mauen på andejakt, og det er mulig det er derifra de har lært seg å leke apport. De fleste leker dette uten spesiell opplæring. Og de elsker det. De elsker å leke, særlig med eierne sine, og kan leke i timesvis om de får. De er også en av de få rasene som faktisk liker å gå tur ute i bånd.

Den Egyptisk Mauen blir veldig sterkt knyttet til eieren sin. De finner seg en eller to personer i husholdningen som de absolutt elsker. Kjennere kaller de for ekstremt lojale. De vil være der eieren er, uansett hvor det er. De elsker å være der det skjer, og "hjelper" gjerne til med dagligdagse gjøremål som f.eks klesvask eller støvtørk. Mauen er ikke veldig påtrengende for fremmede. De er utrolig nysgjerrige, og vil lukte på den besøkende, men det kan ta litt tid før den evt. vil kose. De er først og fremst eierens katt, og trives godt med det.

Mauen er ikke veldig masete. De har myke melodiøse stemmer, og bruker de som regel for å si ifra om noe ikke er som det skal være, spesielt når det gjelder matskålene. Når de er glade lager de en spesiell "mrrr" lyd. De er utrolig glad i mat, så et godt tips er å passe litt på hva de spiser. Mange veterinærer anbefaler light-fôr.

Når eieren til Mauen kommer hjem sitter den som regel og venter på deg ved døren. De vil gjerne fortelle deg om alt de har gjort mens du var borte, og logrer entusiastisk med halen om eieren gjør det samme.

Den Egyptiske Mauen blir karakterisert som en fargerik katt. Det er en morsom katt du vil få veldig mye glede sammen med. Om du gir den rett stell og oppmerksomhet, vil du få en bestevenn for livet. Om jeg skal beskrive Mauen med ett ord; Glad! De er generelt en veldig glad rase, som elsker alt av oppmerksomhet, og mest av alt, de elsker familien sin!

Mauen passer best som innekatt, og jeg selger mine katter kun til innendørs hjem. Men de fleste er utrolig flinke til å gå i bånd, og det trengs minimalt med tilvending før de ikke bryr seg om selen lenger. De setter som regel stor pris på å få gå litt ute i bånd sammen med eieren på våren og sommeren.